GLYCOMENDO

Glikán biomarkerek keresése nem-invazív endometriózis diagnosztikához

Kovács Zsuzsanna

PhD, Posztdoktor kutató, NIBRT


”animated”
Egy N-glikán érik épp...

A projektről:

Az írországi National Institute for Bioprocessing Research and Training (NIBRT) egy ígéretes projektet indított 2019 szeptember 2-ai kezdettel az EU Horizon 2020 Kutatói és Innovációs programjának támogatásával. Az Európai Bizottság több mint 300 millió eurós költségvetéssel működteti a Marie Skłodowska-Curie Actions kutatói mobilitás programját, amely egyike a legnívósabb kutatói pályázati lehetőségeknek Európában. Ezt mutatja az a tény is, hogy az 1000 támogatott pályázati helyre 9875 érvényes pályázat érkezett az Európai Bizottság Kutatási Végrehajtó Ügynökségéhez 2019-ben. A Nem-invazív klinikai markerek az endometriózis diagnosztizálására (GLYCOMENDO; Non-invasive clinical markers for diagnosis of endometriosis (Grant No 843862, H2020-MSCA-IF-2018) című projekt a nyertes pályázatok egyike volt, így csatlakoztam a dublini székhelyű kutató és szolgáltató központ glikán kutatócsoportjához.

Az endometriózis nem csak komoly medence tájéki fájdalmakat és esetenként termékenységi problémákat okoz az érintetteknek, de jelentős egészségügyi és gazdasági terhet is jelent a társadalom számára. Annak ellenére, hogy átlagosan minden tizedik nő szenved endometriózisban, hosszú idő telik el a tünetek első észlelése és a diagnózis felállítása között (átlagosan 7 év), melynek oka leginkább a tünetek aspecifikussága és a nem-invazív diagnosztikai lehetőségek hiánya. Jelenleg ugyanis kizárólag műtéti úton, laparoszkópiás beavatkozás során lehet egyértelműen igazolni az endometriózis fennállását. Dr. Radka Fahey (NIBRT GlycoScience kutatócsoport) vezetőjével célom, a mikrobiológiai és glikobiológiai módszerek felhasználásával nem-invazív klinikai biomarkerek azonosítása endometriózis diagnózishoz. A nem-invazív módszerek kockázatmentes beavatkozásnak számítanak és lehetővé teszik a betegség korai felismerését, ami csökkentheti a betegséggel összefüggő fájdalmak és komplikációk fokozódását, valamint az azzal összefüggő kezelési költségeket.

Idővonal

  • Kezdés
  • Befejezés
  • 2019. szeptember 2.
  • 2021. szeptember 1.
Kidolgozásra került a glikán izolálás (vizeletből) protokoll
Klinikai mintagyűjtés
Mérések elvégzése
Statisztikai elemzés
Kézirat megírva
Közlemény publikálva

!!!Együttműködő partnereket keresünk:!!!

Glycomendo projekt 2019 őszén kezdte meg a mintagyűjtést Dublin-ban. Sajnálatos módon, a gyűjtési folyamat a vártnál lassabban halad és a jelenlegi COVID-19 helyzet súlyosan megterheli az európai egészségügyi rendszereket. Mindezen tényezőket figyelembe véve, úgy döntöttünk, hogy lehetséges mintagyűjtő kórházi partnerek keresésébe kezdünk:

Az alábbiakban összefoglaljuk, mire lenne szüksége a projektnek: Magas hüvelyi kenet, vizelet, vénás vér és szérum mintákat gyűjtünk a menstruációs ciklus két időpontjából (luteális és follikuláris fázis). Összesen 60 mintára lenne szükség 2020. augusztus végéig. Amennyiben a betegek nyomon követése nem megoldható (30 pácienstől – 2 mintavétel a ciklus megfelelő szakaszában), úgy a 60 különböző betegekből származó minták is megfelelőek (azonban, a fent említett hormonális fázisokból származó minták aránya lehetőleg kiegyenlített legyen). Három kísérleti csoportra van szükségünk: kontroll csoport (nincs endometriózis), enyhe endometriózis (I vagy II stádiumú endometriózis), súlyos endometriózis (III vagy IV stádiumú endometriózis). A laparoszkópiásan megerősített diagnózisú páciensek vonhatók be, kizáró tényező ugyanakkor a korábbi gyulladásgátló vagy hormonális kezelés.

A hormonszintek mérése szintén szükséges (ösztrogén, progeszteron, luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH), továbbá a glükóz metabolizmus vizsgálatához néhány labor érték (glikált hemoglobin (HbA1c), inzulin és éhezési glükóz szint). Amennyiben ez nem megoldható a kollaboráló intézetben, a méréseket mi is el tudjuk végezni a legyűjtött vénás vérből.

Tisztában vagyunk a projekt komplexitásával, azonban nem szeretnénk sem a minták számában sem a gyűjtési kritériumokon változtatni, mert ezek csökkentenék a kutatási eredmények komplexitását és eredményeit. Célunk a glikozilációs mintázatok és mikrobiológia aspektusok felfedése és lehetséges minimálisan vagy nem-invazív biomarkerek azonosítása.

Opcionálisan érdeklődünk a fent említett módon gyűjtött petefészekrákban szenvedő páciensek mintái iránt is. Mint ismert a petefészekrák előfordulása gyakoribb endometriózisban szenvedő nők körében és vizsgálatainkat kiterjesztenénk ennek az összefüggésnek a hátterében álló okok további vizsgálatára is.

A kollaborációs partnereknek társszerzőséget tudunk ajánlani azon tudományos közleményekben, melyek a kollaborációs együttműködés eredményeként születnek meg, illetve a vérminták hormonális tesztjének laboratóriumi költségeit és mintaszállítási díjat is fedezzük.

Ha ez a lehetőség felkeltette az érdeklődését kérem lépjen velem kapcsolatba a honlapon megadott elérhetőségeim valamelyikén!

Ennek a projektnek a megvalósulását az Európai Unió Horizon 2020 kutatói és innovációs programjának a H2020-MSCA-IF-2018 843862 pályázati aznosítóval rendelkező Marie Skłodowska-Curie pályázata támogatja.